Search
Close this search box.

Novosti

Da li je izgradnja staračkog doma u Jajcu političko pitanje?!

Udruga/udruženje penzionera/umirovljenika Jajce 7. avgusta/kolovoza 2013. godine održala je sastanak s nevladinim organizacijama na temu: „Izgradnja staračkog doma u Jajcu“ na lokalitetu nekadašnje stare bolnice, Medicinskog centra „Nemanja Vlatković“. Tom prilikom oformljen je Inicijativni odbor i donesena Odluka o pokretanju same inicijative. Informirali smo nadležne institucije poput Općine Jajce, Vladu i ministarstva SBK/KSB od kojih smo zatražili da se pravno reguliše status navedene imovine.

Drugi sastanak smo održali 27. septembra/rujna 2013. godine s općinskim načelnikom Edinom Hozanom na kojem je obavijestio Inicijativni odbor o poduzetim aktivnostima Općinskog vijeća Jajce kao i općinskih službi da se ispita mogućnost davanja nadležnosti Općini Jajce u posjed imovine od strane Vlade kantona SBK/KSB i resornog Ministarstvo zdravstva i socijalne politike.

Treći sastanak održali smo 8. oktobra/listopada 2013. godine na kojem je tadašnji predsjedavajući OV Jajce Branko Bungić upoznao Inicijativni odbor o zahtjevu kojeg je Općina Jajce uputila resornom ministarstvu za rješavanje statusa zgrade i zemljišta stare bolnice, kao i povrat iste pod njihovu nadležnost. Na tom sastanku Bungić je stavio na uvid svu dokumentaciju koji su prikupili vezano za rješavanje statusa. Sutradan, 9. oktobra/listopada 2013. godine naš Inicijativni odbor se sastao sa premijerom Vlade SBK/KSB Tahirom Lendom koji je podržao našu inicijativu uz napomenu da će biti teško i dugotrajno rješavanje oko imovinsko-pravnih odnosa.

Također, obratili smo se i nadležnom ministarstvu, a nakon toga održali sastanak sa ministrom Nikolom Grubešićem. Održali smo više sastanaka i sa ravnateljom Opće bolnice Jajce dr. Draganom Matijevićem, a povremeno smo se sastajali s njim u kabinetu općinskog načelnika. Matijević je dva puta davao pristanak da se prenese vlasništvo na Općinu Jajce, a kasnije je povlačio svoje odluke. Prva njegova izjava bila je da objekti stare bolnice i zemljište nisu planirani za proširenje bilo kakve djelatnosti Opće bolnice Jajce.

U novijim razgovorima dr. Matijević navodio je da se on ne odriče prava na iskorištavanje prostora i samog objekta, te shodno tome on ne želi dozvoliti da prijedlog Odluke ide na OV Jajce kako bi se donijela odluka o prijenosu vlasništva s Opće bolnice Jajce , kao pravnog nasljednika Medicinskog centra „Nemanja Vlatković“ koji je 1953. godine dobio na upotrebu navedenu imovinu kao općenarodnu imovinu.

U daljnjim pregovorima dr. Matijević je zahtijevao da se sva evidentirana finansijska dobit u toku prevođenja ovog projekta dodijeli Općoj bolnici Jajce. Načelnik Hozan je izrazio spremnost da sama Općina Jajce otkupi navedeno zemljište. Zakonske mjere su dozvolile prenos vlasništva s nadležnih institucija, ali to isto resorno ministarstvo na čelu sa Nikolom Grubešićem nisu jednostavno htjeli, a dr. Matijević se u međuvremenu predomislio, da li svojom voljom ili nekim političkim pritiskom. Pripremanje i pokretanje tužbe za utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninom, bio bi dugotrajan proces. Na zadnjem sastanku u kabinetu premijera Vlade SBK/KSB Tahira Lende koji je održan 21. novembra/studenog 2017. godine prisustvovao je i sam načelnik Edin Hozan.

Na tom sastanku dato nam je obećanje od strane premijera i nadležnog ministarstva da će se donijeti odgovarajuća Odluka na sjednici Vlade i Skupštine SBK/KSB o prijenosu nadležnosti. Također, obećali su da će se početkom marta/ožujka, najkasnije do aprila/travnja steći svi pravni uslovi za početak realizacije projekta izgradnje staračkog doma. Tek na zadnjem sastanku koji je održan 12. marta/ožujka 2018. godine, načelnik Hozan nije imao saznanja da su tada obećanja ispunjena. Bolnica je defakto vlasnik upisa u registar vlasništva Medicinskog centra „Nemanja Vlatković“ Jajce kao nasljednik imovine, a aktuleni ravnatelj Matijević ne dozvoljava prenos vlasništva na Općinu Jajce. Taj prostor postao je ruglo grada i izvor zaraze.

Svi objekti su devastirani i dalje se devastiraju. Svima nama dobro je poznato da je taj prostor 1995. godine bio funkcionalan. Prostor je zapušten, postao je stjecište beskućnika, u zadnjih par godina i pasa lutalica. Općina Jajce povremeno angažuje JKP „Čistoću i zelenilo“ da uredi prostor jer svakodnevno trpe kritike građana. Inicijativni odbor već četiri godine i sedam mjeseci vodi bitku da se uknjiži naša Općina Jajce kao vlasnik narodne imovine da bi se napokon mogle poduzeti adekvatne pripreme za početak stvaranja pravnih uslova za realizaciju projekta.

Općina Jajce je nemoćna i vjerovatno nisu sve strane zaintresovane i nema suglasnosti zbog ličnih interesa pojedinih subjekata. Prema podacima prije tri godine, u Jajcu živi preko 3.500 penzionera/umirovljenika, što je broj koji rapidno raste, dok nam mladi odlaze njegovati tuđe starce.