Search
Close this search box.

Novosti

SVEČANOM SJEDNICOM OKONČANO OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE JAJCE

Danas u 11 sati u Velikoj Sali općine Jajce, povodom obilježavanja Dana općine, upriličena je svečana sjednica OV Jajce, koja je započela intoniranjem državne himne u izvedbi Limene glazbe Jajce.

U prelijepoj svečanoj atmosferi brojni gosti uživali su u prigodnom programu. Pored mnogobrojnih Jajčana, svojim prisustvom sjednicu su uveličali i gosti iz Republike Hrvatske, ministri SBK, delegacija grada Novska, predstavnici vjerskih zajednica, načelnik općine Donji Vakuf, predstavnici Turskog bataljona u BiH kao i predstavnici OSCE-a, te mnogi drugi visoki dužnosnici iz BiH.

Nakon pozdravnog govora predsjedavajući OV Jajce, Mirko Ljubez hronološki se osvrnuo na vrijeme kada se Jajce prvi put spominjalo u pisanom tragu, u Povelji dubrovačkog arhiva 1396.godine, kao i na posljednjih dvadeset godina i sve uspjehe koje je grad zajedno sa svojim građanima napravio.

Nažalost neizostavno je bilo i spomenuti odlazak velikog broja Jajčana iz grada u posljednje vrijeme.

„ Mnogi Jajčani nažalost danas odlaze iz grada,posebno mladi ljudi kao i iz cijele BiH. Ostaje nam nada da ćemo prevazići ova teška vremena. Naš grad danas slavi rođendan, ove zidine pamte bolja ali i gora vremena. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno nastojati da naš grad bude i ostane ponos svih nas“, istakao je Ljubez, čestitavši rođendan grada svim Jajčanima.

Načelnik općine Edin Hozan, također se zahvalio svim prisutnim što su izdvojili svoje vrijeme i svojim prisustvom uveličali ovaj svečani događaj.

„ Danas je svečani dan, za nas Jajčane možda najsvečaniji u godini. Trebamo se ponositi što smo Jajčani, što smo građani Kraljevskog grada, koji je jedan od najstarijih gradova naše zemlje. Mnogi naši Jajčani proslavili su svoj grad na razne načine, a mi osim hrabrosti, darovitosti i čestitosti imamo i jednu veliku osobinu, a to je zahvalnost, prema onima koji su nam pomagali.

U teškim ratnim vremenima grad Tomislavgrad prihvatio mnoge Jajčane i pružio ogromnu pomoć, iz tog razloga danas na ovaj važni datum potpisat ćemo Povelju o bratimljenju. Svim svojim sugrađanima čestitam rođendan grada, sa željom da i naredne proslavimo u miru, sreći, ljubavi i blagostanju“, rekao je Hozan.

Gradonačelnik grada Novske, Vlado Klasan, s kojim je općina Jajce već ranije uspješno sarađivala na raznim projektima, također je pozdravio prisutne i čestitao svim građanima Jajca ovaj dan, sa željom da saradnja ove dvije Općine i ubuduće bude uspješna.

Nakon obraćanja predsjednika klubova OV Jajce, upriličena je podjela javnih priznanja i nagrada.

Plaketa općine Jajce uručena je Sportskom ribolovnom društvu Zlatovčica i posthumno dr.Enesu Milaku.

Zahvalnica općine Jajce uručena je Kajak kanu klubu Jajce.

Nagrada općine Jajce kao i novčani iznos uručeni su Udruženju/Udruzi penzionera/umirovljenika općine Jajce.

Na samom kraju svečanosti načelnik općine Jajce Edin Hozan i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, potpisali su Povelju prijateljstva i saradnje ova dva grada, nakon čega se Vukadin obratio prisutnima.

„Ratne godine obilježile su i povezale ova dva grada i ja sam zaista sretan što smo danas baš na ovaj datum potpisali povelju. Mnoge djevojke iz Tomoslavgrada udale su se za Jajčane i danas žive u ovom gradu, a također i mnoge Jajčanke svojom udajom stale su živjeti u našem Tomislavgradu, što je još jedna nit koja nas povezuje. Smatram da su to veze koje treba nastaviti. Čestitam svim građanima Jajca rođendan grada“, rekao je Vukadin.

Svečanost su svojim muzičkim izvedbama uljepšali Zbor HKD Napredak koji je izveo pjesmu S one strane Plive, i hor Udruženja penzionera s pjesmom Zemljo moja. Nakon sjednice u holu Općine upriličena je zakuska za prisutne. Svečanom sjednicom okončano je obilježavanje Dana općine.

T.Jakovljević

Izvor: senzor24.info